Orta sınıfın rüyası ev ve araba

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Ekim 2007 16:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Açık Toplum Enstitüsü ve Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Bilimsel Araştırma Fonunun desteklediği "Türkiye'de Orta Sınıfı Tanımlamak" başlıklı araştırma, katılımcıların yaklaşık yüzde 80'inin, kendisini toplumun orta ve ortanın biraz altında gördüğünü ortaya koydu.

BÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Hakan Yılmaz'ın yürüttüğü, kentsel nüfusu temsil eden 18 ilde bin 809 kişi ile gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları açıklandı.

Açık Toplum Enstitüsü Danışma Kurulu Başkanı Can Paker, araştırmanın Türkiye'de sadece ekonomik olarak değil, orta sınıf değerlerini benimseyen bir halk sınıfının hızla yükseldiğini gösterdiğini belirtti.

Katılımcıların "Elinize para geçse ne yaparsınız?" sorusuna verdiği yanıtın da dikkat çekici olduğuna işaret eden Paker, büyük çoğunluğun ev ve araba almak istediğini, bunun da orta sınıfın rüyası olduğunu kaydetti.

Paker, "Nasıl zengin olunur?" sorusuna yüzde 50 oranında "Çalışarak" yanıtının verilmesinin ise gerçek bir orta sınıf kriteri olduğunu dile getirerek, yine katılımcıların yaklaşık 50'sinin üniversite okumak istediğine dikkati çekti.

Katılımcıların yaklaşık yüzde 82'sinin "Her ne sebeple olursa olsun askeri darbeleri ve baskı rejimlerini asla desteklemem" dediğini ifade eden Paker, yine katılımcıların yüzde 57'sinin "Türkiye'nin AB üyesi olmasını desteklediğini" ifade etmesinin de önemli bir sonuç olduğunu söyledi.

Araştırmanın sonuçlarını anlatan Doç. Dr. Hakan Yılmaz da "orta sınıf" tanımına işaret ederek, bu sınıfın liyakata dayalı toplum düzeni isteyen, daha az bencil, toplumun çıkarlarını kendi çıkarları olarak gören, uçlara savrulmaktansa orta değerlerde bulunmayı benimseyenler olduğunu anlattı.

Yılmaz, katılımcıların yüzde 46'sının ilkokul ve altı, yüzde 43'ünün orta ve lise, yüzde 11'inin de üniversite ve üstü eğitim aldığının görüldüğünü anlattı.

"Orta hallileri nesinden tanırsınız?" şeklindeki çok cevap seçenekli soruya verilen yanıta da dikkat çeken Yılmaz, yüzde 55 ile "kazandığı paradan" ve yine yüzde 55 ile "oturduğu semt ve mahalleden" ayrıca yüzde 37 ile de "oturduğu evden" yanıtı verildiğini, bunun da oturulan semt ve evin toplumda bir statü ve sınıf göstergesi olduğunu ortaya koyduğunu kaydetti.

Katılımcıların yüzde 39'unun 750 YTL ve altı, yüzde 26'sının da 751 ve bin 200 YTL arasında kazancı olduğunun belirtildiğini, buna karşın yüzde 38'inin 2 bin 400 ve üstü, yüzde 34'ünün de 1,201-2,400 YTL arasında para kazanmak istediğini dile getirdiğini de anlatan Yılmaz, katılımcıların yüzde 78'inin maaş veya ücretle geçindiğinin görüldüğünü de vurguladı.

Araştırmaya katılanlara "Kutuplaşmaların neresindeyiz?" sorusunun da yöneltildiğini anlatan Yılmaz, "sağ-sol kutuplaşmasına" verilen yanıtların yüzde 34 oranında "genel olarak sağcıların tarafına", yüzde 14 oranında "genel olarak solcuların tarafına" ve yüzde 24 oranında da "hem sağın, hem solun değerlerini uzlaştıran merkeze yakın" yanıtının verildiğini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber